Internet slow ketika b4njir, siswi kembar cari jalan ikuti kelas online di beranda… nak keluar rumah terp4ksa dayung perahu dahulu – “Alhamdulillah dapat lecturer prih4tin”

BANJIR yang sedang melanda negeri pantai timur ketika ini cukup membimbangkan ramai.

Antara yang turut terkes4n tentunya pelajar yang terpaksa mengikuti pengajian secara dalam talian.

Menurut Siti Mariana Ismail, 22, capaian Internet yang tidak stabil, ditambah dengan keadaan cuaca tidak menentu sangat mencabar buatn

Mesra disapa Mariana, gadis dari Pasir Mas, Kelantan itu turut berkongsi fotonya sedang mengikuti kelas online di beranda rumahnya yang kini dikelilingi air b4njir.

“Air b4njir di rumah sudah mencapai paras dada. Tapi mujurlah rumah kami tinggi, jadi kami belum berpindah lagi.

“Sebelum b4njir, saya biasanya akan ke rumah jiran kerana capaian Internet di sana lebih kuat. Tapi bila b4njir, saya susah nak keluar rumah.

Bapa Mariana menggunakan perahu untuk keluar dari kawasan rumah yang ditenggelami banjir.

“Terpaksa bawa laptop duduk di beranda untuk cari line Internet. Tambah-tambah kalau hujan, semakin perlahan,” ujar penuntut Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) itu.

Selain Mariana yang mengikuti pengajian bidang Bio Teknologi, kembarnya, Siti Mariani juga merupakan penuntut Usim dalam bidang Fizik Gunaan.

Ujar Mariana, dia bagaimanapun bersyukur apabila tenaga pengajar insitusi pengajian tinggi itu cukup memahami situasi yang melanda mereka ketika ini.

 

Saya juga berharap capaian Internet di kawasan saya lebih laju untuk memudahkan urusan pembelajaran online. MARIANA

“Memang tersekat-sekat nak ikuti kelas online. Tapi lecturer ada tanya sekiranya kami terj3jas akibat b4njir. Saya pun ada maklumkan.

“Alhamdulillah dapat lecturer yang prihatin dan mengambil berat,” ujarnya lagi.

Harapan Mariana, dia bukan sahaja mahu b4njir berakhir segera, malah mahu rantaian jangkitan Covid-19 turut diputuskan.

Pasangan kembar itu bersama ahli keluarga mereka.

Ujarnya, dia rindu suasana pembelajaran di kampus yang lebih kondusif bersama rakan-rakan yang lain.

“Sebagai pelajar, saya faham… bukan saya je yang alami. Ramai lagi hadapi mas4lah Internet slow.

“Saya berharap Covid-19 juga akan berakhir. Saya juga berharap capaian internet di kawasan saya lebih laju untuk memudahkan urusan pembelajaran online,” ujarnya lagi.

Keadaan di rumah Mariana pada ketika ini.

Bercerita mengenai keadaan semasa di kampungnya, bapa Mariana iaitu Ismail Hamat, 72, yang juga bekas guru agama terpaksa menggunakan samp4n untuk keluar dari rumah mereka.

“Dulu abah ada bot yang pakai enjin tu. Tapi dah ros4k. Sekarang pakai perahu yang kayuh untuk keluar.

“Naik perahu dulu, kemudian sampai ke tempat tak banjir baru naik kereta dan pergi ke kedai. Ibu saya pula sudah men1nggal sejak saya umur 13 tahun,” kata Mariana lagi.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "Internet slow ketika b4njir, siswi kembar cari jalan ikuti kelas online di beranda… nak keluar rumah terp4ksa dayung perahu dahulu – “Alhamdulillah dapat lecturer prih4tin”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*