Demi ibu, Achey sanggup berk0rban apa sahaja walaupon terp4ksa menjual “harta” yang paling disayangi

Kuala Lumpur: Pelawak dan penyanyi, Achey Bocey, 35, sanggup menjual apa saja barang kesayangannya termasuk motosikal bagi menampung kos r4watan ibunya, Ngaisah Hassan, 70, yang kini dirawat di pusat perub4tan di Johor Bahru.

Ibunya yang sebelum ini dir4wat di Hospital Pakar Putra, Batu Pahat dipindahkan ke situ, pagi hari ini.

Achey ketika dihubungi berkata, walaupun wang simpanannya masih ada, tapi dia masih perlu berusaha mencari sumber kewangan lain untuk menampung kos r4watan yang diperlukan nanti.

“Dalam keadaan sekarang, cabarannya lebih besar. Saya tidak boleh nak guna wang simpanan saja tanpa berusaha mencari jalan lain.

“Jadi, saya memang sudah sedia nak jual harta kesayangan yang saya ada. Apa yang boleh dijual nanti termasuk motosikal, saya sanggup menjualnya. Jika ada rakan-rakan yang berminat nak beli, bersedia saja kerana saya mungkin akan melakukannya,” katanya kepada Harian Metro.

Achey berkata, selain itu dia juga mendapat bantuan daripada rakan-rakan di kampungnya yang berusaha mewujudkan tabung bantuan bagi mengumpul dana diperlukan untuk rawat4n ibunya.

“Saya sangat terharu dengan usaha dibuat rakan-rakan kampung saya yang prihatin. Saya tak minta pun mereka wujudkan tabung bantuan itu, tapi mereka dengan rela hati melakukannya sebagai usaha membantu saya.

“Setakat ini, setahu saya sudah ada tujuh atau lapan tabung bantuan diwujudkan oleh rakan-rakan kampung saya. Terima kasih kepada mereka semua,” katanya.

Berbicara mengenai ibunya, Achey berkata, semalam ketika di Hospital Pakar Putra Batu Pahat, doktor ada melakukan ujian ‘ultra sound’ dan imbasan tomografi berkomputer (CT Scan) yang baru dapat mengesan ada m4salah ‘blocking’ (tersumbat) di antara salur hempedu dengan pankreas.

“Namun, apa peny4kit sebenar emak belum dapat dipastikan lagi. Sebaik dipindahkan ke Johor Bahru, dia menjalani r4watan kol0noskopi (memasukkan kamera dalam perut) dan keputusan akan diketahui dalam tempoh seminggu,” katanya.

Achey berkata, mas4lah kesihatan ibunya mula dikesan dalam tempoh dua bulan ini selepas suaminya, Hamzah Salam men1nggal dunia.

“Waktu itu dia mengalami m4salah sebu perut. Sejak kebelakangan ini berat badannya juga turun mendadak hampir 20 kilogram. Saya bersama adik-beradik lain bimb4ng memikirkan apa sebenarnya peny4kit emak.

“Kami bawa emak buat pemeriksaan doktor. Awalnya dimaklumkan emak mungkin mengalami g4strik kerana dia pun ada sejarah peny4kit itu. Tapi, saya tak puas hati dan pujuk emak untuk bawa dia buat pemeriksaan dengan pakar.

“Semalam, apabila berjumpa pakar, rupa-rupanya dah ada macam-macam. Emak yang tak pernah ada k3ncing m4nis, tiba-tiba sudah ada dan bacaannya tinggi iaitu 30. Begitu juga dengan kandungan gula dan garam dalam badannya tak cantik. Jadi memang kena buat ujian darah dan didapati ada masalah,” katanya.

Walaupun berdeb4r menunggu keputusan penuh keadaan kesihatan ibunya, Achey berterima kasih kepada adik-beradik, rakan dan isterinya, Nor Hasanah Yahaya kerana banyak membantu serta memberi kata-kata semangat.

Terdahulu, Achey berkongsi video di Instagram dia menemani ibunya di dalam ambul4ns untuk ke pusat perub4tan swasta di Johor Bahru itu.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Era Tv 

Sumber : HMetro

Be the first to comment on "Demi ibu, Achey sanggup berk0rban apa sahaja walaupon terp4ksa menjual “harta” yang paling disayangi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*