Video anak perempuan angkat bapa guna kren buat ramai kagum!

JASA dan pengorbanan orang tua yang membesarkan anak-anak sememangnya tidak dapat dibalas dengan apa jua harta di dunia.

Namun selagi hayat dikandung badan, sudah menjadi tugas anak-anak untuk mencurahkan bakti buat ibu bapa bagi membalas kembali jasa, lebih-lebih apabila mereka sudah tua atau sak1t.

Dek kerana itu, seorang gadis tidak pernah mengelvh bahkan bersyukur kerana diberi kesempatan untuk menjaga bapanya yang s4kit, sejak setahun lalu.

Berusia 22 tahun, Aisyah Ishak menguruskan bapanya, Ishak Ahmad, 66, yang disahkan mengh1dap peny4kit s4raf pada 2008.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Segala-galanya bermula apabila bapa saya ced3ra ketika bermain takraw di mana urat kakinya putus. Namun dia beransur pulih selepas itu. Pada 2017, keadaannya semakin mer0sot… bapa beransur-ansur tak boleh berjalan.

“Mula-mula dia berjalan pakai tongkat. Tapi sejak Disember tahun lalu, langsung tak boleh berjalan. Nak berdiri pun boleh sekejap saja. Jadi sekarang guna kerusi roda sepenuhnya. Sekarang ni hanya tangan kanan yang masih kuat sikit.

“Mungkin ada hikmahnya juga kerana saya belajar secara dalam talian dari rumah sejak Januari tahun lepas. Jadi bolehlah bantu mak uruskan bapa ketika adik beradik lain bekerja jauh dan sudah berumah tangga,” ujarnya yang merupakan penuntut Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan (Peruncitan) Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

kren 1

Aisyah menjaga bapanya sejak Januari tahun lalu.

Menetap bersama ibu bapanya di Felda Keratong 6, Muadzam Shah, Pahang, Aisyah berkata rutin hariannya bermula seawal pukul 5.30 pagi setiap hari.

“Bangun saja, saya kejutkan bapa untuk bersihkan dirinya dan solat. Pukul 7 saya keluar bekerja secara sambilan di pasar yang terletak berdekatan dengan rumah.

kren 3

Ishak mender1ta peny4kit s4raf sejak 2008.

“Alhamdulillah, bapa saya tiada kenc1ng man1s, d4rah tinggi atau penyak1t lain. Dia tidak perlu makan ubat setiap hari… hanya bila perlu sahaja,” ujar anak ketujuh daripada lapan adik beradik ini lagi.

Hampir setahun menguruskan bapa yang uzur, Aisyah berkata dia tidak dapat menyembunyikan perasaan seb4k setiap kali lelaki tersebut memohon maaf kerana merasakan dirinya menyusahkan anak-anak.

Tak sangka, ramai yang minta saya share pasal kren yang saya guna, katil, kerusi roda elektrik yang kami adik beradik beli untuk bapa.

AISYAH ISHAK

“Bapa asyik ulang ‘bapa banyak sus4hkan kamu semua’… setiap kali kalau saya bersihkan dirinya. Tapi saya tak rasa sus4h langsung. Dia bukan orang lain, dia bapa saya.

“Lelaki inilah yang hantar anak dia seramai tujuh orang masuk universiti. Tak dapat nak sembunyikan rasa seb4k dan sed1h bila dengar bapa cakap macam tu selalu,” ujarnya.

Tambah gadis ini, video yang dimuat naik di laman TikTok memaparkan dirinya sedang menguruskan bapa, hanyalah sekadar perkongsian pengalaman semata-mata.

kren 2

Ibu dan bapa Aisyah menetap di Felda Keratong 6.

“Masa tu saya nak angkat bapa dari kerusi roda untuk baringkan atas katil menggunakan kren yang dibeli dari Shopee. Bapa kata cuba rekod dan tunjuk dekat adik beradik lain.

“Dalam masa yang sama saya post dekat TikTok juga. Tak sangka, ramai yang minta saya share pasal kren yang saya guna, katil, kerusi roda elektrik yang kami adik beradik beli untuk bapa.

kren 4

Aisyah (tengah) merupakan anak ketujuh daripada lapan adik beradik.

“Dan ramai yang ucapkan terima kasih sebab beri mereka inspirasi dan idea macam mana nak angkat orang sak1t. Saya seronok bila secara tak langsung, video itu beri manfaat kepada yang lain.

“Apa yang boleh saya kongsikan, kalau kita diberi peluang, jagalah ibu bapa sebaiknya. Kalau tiada peluang, cari juga. Nanti jika mereka tiada lagi, tak ada dah peluang nak berbakti. Hilanglah ladang pahala. Masa inilah kita pula berada di sisi mereka,” katanya lagi.

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Era Tv 

Sumber : mstar

Be the first to comment on "Video anak perempuan angkat bapa guna kren buat ramai kagum!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*