Isteri Tunggu Masa Nak Bersalin, Suami Pulak Berkelakvan Aneh Rupanya Petanda Aj4l

BERAT mata memandang, berat lagi bahu yang memikul bebanan.

Begitulah gambaran mengenai kisah pilu Nur Rieziyana Md Zamri yang kini perlu membesarkan empat cahaya mata tanpa suami di sisi.

Menurut ibu tunggal berusia 31 tahun itu, suaminya Ahmad Amirul Shaqim Abd Rahim men1nggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN) pada 7 Jun tahun lalu, seminggu selepas dia melahirkan putera bongsunya.

@rieziyana

Airmata Seorang Suami.. 7/6/2021 tak sangka Allah jemput dia.. tinggalkan 3 putera & 1 puteri yg masih kecil 😒😒 Selamanya akan merindumu ayah..

♬ Ya Allah – Wali

“Suami saya menghidap masalah injap jantung. Dia pernah jalani pembedahan pada usia 17 tahun. Pada Mac tahun lepas, dia jalani pembedahahan tukar injap jantung lagi sekali.

“Selepas pembedahan, berlaku jangkitan. Dalam dua ke tiga bulan juga dia di hospital sehinggalah arwah dibenarkan discaj sehari sebelum Hari Raya Aidilfitri. Memang teruja sampai dia nak kemas beg pakaian sendiri pada waktu itu.

“Ketika raya, saya sempat bawa dia jumpa mak ayah saya dan jumpa ahli keluarga yang lain. Rasanya dia sihat dalam lima hari saja. Kemudian dia terus demam selama dua minggu. Tapi dia tak mahu ke hospital, arwah kata dia dah penat masuk hospital. Jadi dia hanya ke klinik dan bergantung kepada ubat macam biasa,” imbasnya.

r2

Empat cahaya mata yang kini dijaga sepenuhnya oleh Rieziyana selepas pemergian suaminya.

Menurut wanita yang mesra disapa Rieziyana itu, suaminya juga turut menunjukkan perubahan sikap selain tidak mempunyai selera makan kerana apa saja yang dijamah berasa pahit.

“Dia juga tak boleh dengar apa yang saya cakap dan ketika itu juga dia mula tanya soalan-soalan pelik.

“Contohnya, dia tanya sekarang pukul berapa? Apa warna cat bilik kami? Dia kata nampak warna hijau sedangkan bilik kami warna putih. Kadang-kadang dia nampak semua benda jadi kecil.

“Pada 30 Mei dia masuk ICU (Unit Rawatan Rapi) balik. Ketika sampai ke unit kecemasan, doktor kata keadaan suami dah 50-50. Doktor minta saya bersabar. Tapi saya macam tak percaya, tak jangka jadi macam tu,” ujarnya.

@rieziyana

 

♬ Sesungguhnya – UNGU

r3

Ahmad Amirul Shaqim meninggal dunia pada Jun tahun lalu.

Kata Rieziyana, pada waktu itu dia dilanda kesedihan melampau memandangkan dirinya sedang sarat hamil dan menanti hari untuk melahirkan cahaya mata keempatnya.

Imbas Rieziyana, dia akhirnya selamat melahirkan seorang bayi lelaki di sebuah hospital di Bangi, Selangor pada 1 Jun 2021.

Hanya beberapa hari selepas melahirkan bayinya, dia diuji lagi dan kali ini lebih berat dugaannya apabila suaminya disahkan men1nggal dunia di IJN pada tanggal 7 Jun.

@rieziyana Rinduu.. tp Allah lebih sygkan u.. #alfatihah #takpernahtaksayang #happy7thanniversary #selamaharikitasyg #suamiyangbaik #ayahyangbaik ♬ bunyi asal – πΈπ“Žπ’Ήπ’Ά π’΅π’Άπ“€π’Άπ“‡π’Ύπ’ΆπŸ—Ύ – πΈπ“Žπ’Ήπ’Ά 𝒡𝒢𝓀𝒢𝓇𝒾𝒢 β˜‘οΈ

“Ketika hamil, dia macam pernah bagi hint. Dia tanya sama ada saya dah maklumkan pada ibu untuk teman saya bersalin? Saya rasa pelik pada waktu itu, kenapa ibu nak teman, sedangkan dia ada.

“Tapi arwah kata dia risau dia tak larat, sebab tu dia pesan supaya saya minta pertolongan ibu saya. Ketika saya bersalin, dia masih dalam ICU. Saya ada hantar mesej, tapi dia tak sempat baca. Saya mesej maklumkan yang ‘adik’ dah keluar (dilahirkan),” ujarnya lagi.

Menurut Rieziyana yang menetap di Banting, dia perlu mencari kekuatan diri untuk membesarkan empat anaknya termasuklah si bongsu yang kini berusia lapan bulan.

Suami Rieziyana meninggal dunia pad 7 Jun tahun lalu, seminggu selepas dia bersalin anak bongsunya.

Rieziyana kini cekal membesarkan keempat-empat anaknya tanpa suami di sisi.

Bercerita mengenai situasi semasa, Rieziyana berkata dia kini berniaga pewangi kereta dan pewangi rumah serta benih ikan talapia untuk menyara kehidupan.

“Selepas bersalin anak kedua dulu, suami cakap dia tak nak saya kerja. Dia mahu saya jaga anak. Kiranya saya memang suri rumah sepenuh masa. Suami dulu kerja dengan syarikat oil and gas, tapi dia dah berhenti atas faktor kesihatan, kemudian dia banyak uruskan infaq ke rumah anak-anak yatim.

“Bila suami dah tak ada, saya pun tak ada pendapatan. Saya teruskan hidup dengan simpanan yang suami tinggalkan sikit. Tapi tetaplah saya kena buat sesuatu, jadi saya berniaga pewangi kereta dan rumah secara online.

“Tambahan pula anak sulung saya baru bersekolah. Dulu semua suami uruskan, dari sekecil-kecil hal baju atau susu, suami yang banyak buat keputusan. Sekarang saya kena buat sendiri, saya bagaikan budak baru belajar. Saya kuat sebab sokongan keluarga,” ujarnya.

r4

Rieziyana menjual pewangi kereta dan pewangi rumah serta benih ikan tilapia untuk menyara kehidupan.

Imbas Rieziyana lagi, dia juga sebak apabila anak sulungnya meluahkan rasa rindu untuk pergi bercuti dengan arwah suaminya.

“Kali terakhir kami bercuti ke Melaka pada awal Januari 2021. Sekarang musim cuti, bila tengok keluarga orang lain, memang akan terasa. Sebab arwah dulu kaki jalan-jalan.

“Saya dengar anak sulung saya cakap, dah lama tak jalan-jalan. Ada suatu hari, dia pandang tingkap dan baca Al-Fatihah untuk arwah. Dia kata sedih memikirkan ayahnya dalam kubur,” imbasnya sebak.

Rieziyana dan suaminya mendirikan rumah tangga pada tahun 2015 dan dikurniakan empat cahaya mata iaitu Aqiel Zafri, Ayra Zafira, Arieq Zareef dan Arasy Ziqri.

@rieziyana Aqiel xleh tipu Aqiel Rindu ayah😒 ayah tak sempat tengok aqiel naik pentas.. #alfatihahayah ♬ Ayah – Laoneis

Sedih Tengok Anak

Al-Fatihah Buat Arwah

Tengok-tengokkan Adik & Anak2 yee

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!Β 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Era TvΒ 

Sumber : mStar

Be the first to comment on "Isteri Tunggu Masa Nak Bersalin, Suami Pulak Berkelakvan Aneh Rupanya Petanda Aj4l"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*