“Macam Takde Simpati…”- Wanita Kongsi Pengalaman Bersalin, Komen Dr.Sheikh Muszaphar Terima Kritikan Ramai

Baru-baru ini, menerusi perkongsian di Inst4gram, d0ktor selebriti Dr Sheikh Muszaphar ber kongsi tips bagai mana mahu memujuk isteri untuk hamil bagi menyambut zuriat.

Netizen Puji Cara Dr Sheikh Muszaphar ‘Pujuk’ Isteri Untuk Tambah Anak, Tapi…

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sheikh Muszaphar Shukor (@drsheikhmuszaphar)

Begitupun, per kongsian angkasawan negara itu dilihat menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan segelintir n3tizen.

Lebih lebih lagi apabila Muszaphar membalas k0men seorang pengikut nya yang mengadu pengalaman melahirkan adalah satu pengalaman yang menyakitkan.

“Suami saya cakap yang sama juga. Tapi bila ter bayang sak1t meneran terus tak jadi. Biarlah seorang dulu. Bayangkan lepas ber salin hampir sebulan mimpi masuk bilik OT. It takes two to tango,” tulis pengikut Muszaphar.

Menerusi komen tersebut, Muszaphar membalas: “Kegembiraan melihat anak untuk pertama kali mengalah kan segala kesak1tan,” tulisnya.

N3tizen menyifatkan Muszaphar tidak mempunyai perasaan simpati terhadap isterinya.

“Macam la dia yang mengandung 9 bulan, menahan s4kit c0ntraction dan meneran atau kena belah kalu czer,” tulis seorang netizen.

“Saya tidak kisah tentang dia merancang keluarga tetapi saya rasa dia tidak patut buat kenyataan seperti ini kerana bukan dia yang alami kes4kitan (ber salin),” seorang lagi n3tizen memberikan pendapat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sheikh Muszaphar Shukor (@drsheikhmuszaphar)

Bagaimanapun, ada yang memandang p0sitif terhadap perkongsian Sheikh Muszaphar kerana dia merupakan seorang individu yang mampu untuk menyara sebuah keluar yang besar.

“Bitter teruk twitterjaya. Sheikh Muszaphar bukan minta anak sekadar minta, tengoklah dia jaga anak macamana, how he helped around the house, how he’s always been supportive of his wife’s career, how he hustles to financially afford the best for his family,” tulisnya.

Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina men dirikan rumah tangga pada 10 Oktober 2010. Hasil per kahwinan tersebut, mereka dikurnia kan empat cahaya mata iaitu Sophea Isabella, 11, Sophea Natasha, 9, anak kembar lelaki iaitu Sheikh Adam dan Sheikh Noah, 3 serta kembar kedua Sheikh Eusoff dan Sophea Emilia, 2.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sheikh Muszaphar Shukor (@drsheikhmuszaphar)

‘Jangan dukung selalu, biar anak main sendiri’ – Tip Dr Sheikh Muszaphar nak anak cepat berdikari

PERKONGSIAN pasangan selebriti, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan Dr Halina Mohd Yunos mengenai hal keibubapaan sentiasa menjadi perhatian.

Ada sahaja informasi mengenai anak-anak yang dikongsikan pasangan selebriti ini, tidak terkecuali mengenai anak-anak kembar mereka, Eusoff dan Emelia yang kini semakin membesar.

Terbaharu menerusi Instagramnya, Dr Sheikh Muszaphar turut berkongsi cara membiarkan anak kecil berdikari.Dan inilah yang dilakukan kepada anak kembar mereka, Eusoff dan Emelia.

Menurut kata Dr Sheikh Muszaphar, biasakan anak dengan persekitaran dan biarkan mereka bermain sendirian sambil dipantau.

Elakkan dukung selalu kata Dr Sheikh Muszaphar.

Ini merupakan tip untuk membiarkan anak kecil berdikari dan membiasakan diri dengan sekelilingnya sejak kecil. Bila anak mula yakin, senanglah mama buat kerja nanti.

Independent babies. Bagaimana dan apa yang kami lakukan untuk pastikan anak kembar kami, Emelia dan Eusoff boleh berdikari sendiri?

Bermula sejak mereka lahir lagi:

1. Jangan dukung selalu

2. Tepuk sampai tidur

3. Jangan didodoikan

4. Biarkan anak bermain sendirian dan lihat dari jauh. They feel safe knowing you are around.

5. Banyakkan berkomunikasi dengan bayi. And no baby talk.

6. Rutin penting sangat. Babies love to be in control knowing what to expect.

7. Jangan kurung bayi dalam play-pen. Namun kena pastikan keadaan sekeliling selamat.

8. Layani anak seperti orang dewasa. Jangan tak endah permintaan mereka. Babies can be very sensitive.

9. Tidur di crib. Sebaiknya jangan tidur bersama bayi. Letakkan bayi di crib selepas menyusu apabila bayi sudah terlelap.

10. Dedahkan bayi kepada orang lain. Biasakan bayi bermain bersama anak anak yang lain. Menghantar bayi ke Taska dan berinteraksi membuatkan anak lebih yakin.

Personaliti bayi juga memainkan peranan. Some babies memang very attached. Baby girls are more prone for attachment. More effort are then needed.

Emelia dan Eusoff lebih senang sebab mereka main sama-sama dan tak perlukan orang lain pun di sekeliling.

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Era Tv 

Sumber : Gempak

Be the first to comment on "“Macam Takde Simpati…”- Wanita Kongsi Pengalaman Bersalin, Komen Dr.Sheikh Muszaphar Terima Kritikan Ramai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*