“Rambut gugur, berat turun mendadak”- Ini keadaan terkini Chacha Maembong

Adik kepada Emma Maembong iaitu pelakon Chacha Maembong berdepan gejala selepas dirinya posit1f Cov1d.

Gejala ini digelar long cov1d, iaitu apabila dah normal dan bebas cov1d namun masih lagi mempunyai tanda-tanda dan juga simptom yang berterusan.

Apa yang Chacha kena ialah rasa diri amat lesv dan juga alami kegugvran rambut.

Pelakon berumur 25 tahun ini turut mengalami penurunan berat badan yang amat ketara dan mendad4k selepas kena cov1d.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chacha Maembong (@chacha_maembong)

“Kisahnya, ada salah seorang staff di lokasi penggambaran kena cov1d, lepas tu, saya pun turut sama terkena dan positif. Bila dah positif, memang tubuh badan saya ni mula merasai impaknya. Ialah mungkin juga sebab saya ni kan jarang sakit.”

“Setelah saya tak sihat, memang kesannya amat ketara sekali sampaikan saya mengadu kepada Emma menerusi panggila phone dan video call.”

Kerana terlalu terkesa dengan gejala, Chacha turut ambil keputusan untuk kuarantin kan dirinya selama 12 hari.

“Selalunya orang jalani kuarantin 9 hari, namun saya teruskan duduk rumah sampai 12 hari. Ini kerana badan saya memang masih rasa tak berapa sihat. Rambut saya gugur banyak sangat, berat badan semakin turun.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chacha Maembong (@chacha_maembong)

Chacha Maembong akui, kesan dan gejal4 yang dia kena ni agak tervk dan keterlalvan. Ianya lebih ketara jika dia kena buat sesuatu kerja yang memerlukan tenaga yang banyak.

Kepada yang tak tahu, gejala selepas posit1f cov1d atau dipanggil long cov1d memang boleh terjadi kepada bekas pesakit. Kadangkala ianya agak lama, sampaikan selama berminggu-minggu mahupun makan selama berbulan-bulan lamanya.

Sungguhpun jika buat uj1an cov1d ianya menujukkan dah tidak lagi pos1tif dan dah pulih, namun gejala berkenaan masih lagi boleh kekal dalam tubuh badan.

Apapun, semoga Chacha Maembong akan kembali sembuh seperti sedia kala.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Era Tv 

Sumber : Kosmo

Be the first to comment on "“Rambut gugur, berat turun mendadak”- Ini keadaan terkini Chacha Maembong"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*