“Syed Saddiq jumpa keluarga Yasin,”- KesaI terlepas pandang mesej minta tolong di Facebook

AKHIRNYA Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengetahui mengapa namanya ‘dipetik’ komposer dan penyanyi nasyid Yasin Sulaiman ketika dihadapkan ke mahkamah atas tuduh4n meng3dar d4d4h jenis g4nja pada 31 Mac lalu.

Ujar Syed Saddiq, dia kesal apabila baharu menyedari bahawa penyanyi lagu Mimpi Laila itu pernah menulis mesej yang disifatkan sebagai ‘cry for help’ di Facebook pada Oktober lalu.

Sehubungan itu Syed Saddiq meluangkan masa mengadakan pertemuan dengan keluarga Yasin pada Rabu.

“Tadi saya sempat berjumpa dengan keluarga Yasin. Saya mohon maaf kepada saudara Yasin sebab terlepas pandang post saudara pada Oktober lalu.

Syed Saddiq berkongsi perkara itu di Instagram.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Syed Saddiq (@syedsaddiq)

“Ia adalah suara meminta pertolongan bukan sahaja untuk Yasin tetapi untuk orang lain yang menderita dan memerlukan g4nja perubatan sebagai rawatan.

“Tidak ada mak ayah yang nak tengok anak mereka s4kit dan masuk penj4ra sebab cari rawatan. Ibu bapa hanya mahukan yang terbaik untuk kesihatan anak-anak,” kata Syed menerusi Instagram pada Rabu.

Sebelum ini, nama Syed Saddiq dipetik oleh Yasin yang kini ditahan atas dua pertuduh4n meng3dar dan menanam 17 pokok g4nja di kediamannya di Kota Damansara.

Dalam pada itu, Syed Saddiq memberitahu ibunya juga merayu agar dia membantu Yasin yang dianggap layak menerima rawatan untuk kesihatannya.

“Mama saya pun merayu, mohon bantu saudara Yasin. Saya ada jumpa mak ayah yang terpaksa beli Cannabidiol atau CBD dari luar negara untuk anak-anak mereka. Doktor-doktor pun ada cuba bantu dapatkan CBD untuk pesak1t.

“Mereka layak untuk mendapatkan perubatan untuk kesihatan mereka. Perkara ini melibatkan hidup dan m4ti,” ujarnya,

Sementara itu, Syed Saddiq turut memberitahu Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga sudah mengeluarkan kan4bis atau g4nja dari senarai n4rkotik.

“Saudara Yasin yang kita kenal ini baru satu, tapi ada banyak lagi Yasin yang kita tak kenal mungkin dah dihukum dan tidak mendapat rawatan yang betul. Undang-undang pengharaman perubatan kan4bis dah lapuk.

“WHO sendiri dah keluarkan k4nabis dari senarai n4rkotik. Realitinya, bila cakap mengenai rokok, rokok membvnuh lapan juta orang setiap tahun, di Malaysia sahaja 27,000.

“Alkoh0l pula tiga juta kem4ti4n setiap tahun. Tapi bila bercakap hal kan4bis untuk perubatan, tiba-tiba ia menjadi satu taboo dan tindakan hukum4n undang-undang dikenakan. Ingat, pes4kit bukan penjen4yah!” tegasnya.

Yasin didakwa atas pertuduh4n meng3dar dad4h jenis g4nja.

Untuk rekod, Yasin berdepan hukum4n m4ti selepas did4kwa di Mahkamah Majistret Petaling Jaya atas pertuduhan menged4r dad4h jenis g4nja di sebuah kondominium pada 24 Mac lalu.

Tertuduh did4kwa mengikut sekksyen 39B (1)(a) Akta Dadah Berbah4ya 1952 dan boleh dihukvm mengikut sekksyen 39B(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman penj4ra seumur hidup atau g4ntung sampai m4ti dan jika tidak dihukvm m4ti hendaklah diseb4t maksimum 15 sebat4n, jika sabit kesalahan.

Menerusi laporan mStar, bagaimanapun tiada pengakuan direkod daripada tertudvh kerana kes itu terletak di bawah kuasa Mahkamah Tinggi.

Dalam prosiding berasingan di hadapan Hakim Mahkamah sekksyen, Norshila Kamaruddin, Yasin mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menanam 17 pokok dalam pasu plastik berisi tanah merah yang mana daripadanya Kanabis (g4nja) yang diperolehi secara terus atau tidak langsung pada tempat, waktu dan tarikh sama.

Bagi kesalahan itu, tertudvh didakwa mengikut sekksyen 6B(1)(a) Akta Dadah Berbah4ya 1952 yang boleh dihukum dibawah sekksyen 6B(3) akta sama Kanun Kesekksaan yang memperuntukkan penj4ra seumur hidup dan sebatan tidak kurang daripada enam kali, jika sabit kesalahan.

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Era Tv 

Sumber : Rose Merah

Be the first to comment on "“Syed Saddiq jumpa keluarga Yasin,”- KesaI terlepas pandang mesej minta tolong di Facebook"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*