“Dia lambat setahun”- Shila Amzah Ded4h Anak Ada ‘speech delay’

Shila Amzah mempunyai seorang anak lelaki hasil perkahwinannya dengan bekas suami Haris Edraki Elias. Nama anaknya ini ialah Seth Uwais yang kini sudah masuk umur 2 tahun lebih.

Tentang perihal anaknya, Shila Amzah telah mendedhkan bahawa Seth Uwais kini dishkan mempunyai dpeech delay iaitu ada 1su dengan pertuturannya, ianya lambat dari usianya.

Melalui satu entry di laman Instagram, Shila Amzah menddahkan anaknya itu berumur 2 tahun lebih namun percakapannya boleh dikatakan hanya pada umur setahun lebuh, lewat setahun.

Seth Uwais kini sedang mendapatkan raw4tan iaitu terapi pertuturan atau speech therapy.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shila Amzah (@shahilaamzah)

“Ramai orang ada bertanya tentang anak saya, Seth punya speech delay. Dia akan masuk umur 3 tahun pada  31 Ogos tahun ni.”

“Saya diberitahu bahawa dia ada maslah dengan sensory issues. Oleh yang demikian, dia nak sampai ikut milestone macam budak lain tu agak lambat sedikit. Dia lambat dalam lebih kurang setahun.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shila Amzah (@shahilaamzah)

“Bila pergi terapi, therapist itu tidak akan terus suruh buat speech therapy tetapi dia akan start dengan occupational therapy dulu selepas itu barulah buat speech therapy.”

“Masa saya pergi check Seth Uwais di HUKM, doctor beritahu anak saya ni ada suspicion autism. Masa tu 6 bulan yang lepas.”

“Secara jujurnya, persekitaran amat memainkan peranan. Jika tak ada lagi anasir yang mengganggu pembesaran dia. Dan kita kena banyak sabar.”

“Sekarang ni Seth makin baik, sebelum ni tak ada eye contact, kalau orang cakap dia tak layan. Selalu saja dalam dunia sendiri dan tak ada sentuhan fizikial. Sekarang ni dia jadi suka peluk orang. Syukur sangat.”

Shila Amzah juga memberitahu dia ada membeli trampoline untuk anaknya itu dan berharap Seth Uwais akan suka bermain dengan trampoline.

Menerusi video perkongsian itu, rata-rata rakan artis dan peminat mendoakan anaknya, Seth agar cepat pulih dan turut mencadangkan beberapa jenis terapi dan rawatan buat anaknya yang mempunyai masalah dengan pertuturan itu.

Semoga dipermudahkan buat Seth

Boleh cuba Occupational Theraphy

Suka tengok Shila layan anak penuh sabar

Nak jadi macam ibu la tu, pandai nyanyi

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Era Tv 

Sumber : Instagram Shila Amzah

Be the first to comment on "“Dia lambat setahun”- Shila Amzah Ded4h Anak Ada ‘speech delay’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*